YU1SRS Razno Razno IARU EMCOMM Grupa
16 | 04 | 2024
Poslednje vesti

Savez radio-amatera Srbije zadržava sva prava na objavljene sadržaje. Dozvoljeno je citiranje i prenošenje sadržaja ali uz obavezno navođenje izvora i postavljanje aktivnog web linka ka strani na sajtu odakle je sadržaj preuzet.

IARU EMCOMM Grupa
petak, 18 februar 2022 00:05

Obaveštenje o vežbi rada preko satelita QO-100

U okviru redovnih planiranih aktivnosti IARU EMCOMM grupe, 26. februara 2022. će biti održan još jedan test rada u vanrednim situacijama putem geostacionarnog satelita QO-100.

Ciljevi testa su:

  • povećanje opšteg interesovanja za rad u vanrednim situacijama
  • navikavanje na rad sa drugim stanicama
  • uvežbavanje prenosa poruka

Ovo nije takmičenje već vežba rada u vanrednim situacijama radi sticanja potrebnih veština za rad u međunarodnoj radio-mreži koje se mogu upotrebiti u stvarnim takvim situacijama.

Poziv radio-amaterima iz Srbije

Svi radio-amateri iz Srbije, koji imaju mogućnosti i želju, pozvani su da učestvuju u ovoj aktivnosti. Najavu učešća možete poslati Peđi Supuroviću YT9TP na https://pedja.supurovic.net/yt9tp/kontakt-yt9tp/.

Posebno pozivamo učesnike koji žele da rade na poziciji upravne stanice, na za to određenim frekvencijama, da to naglase u svojoj najavi.

Preduslovi za učešće:

  • Stanice moraju biti tehnički osposobljene za radi u punom dupleksu (da mogu da čuju sopstvene emisije)
  • Da bi se izbeglo međusobno ometanje, stanice se moraju pomerati u koracima od 5 kHz od bilo kakve druge aktivnosti.
  • Stanice moraju koristiti minimalno potrebnu emitovanu snagu predajnika.

Frekvencije:

  • Uplink 2400.350-2400.380MHz
  • Downlink 10489.850-10489.880MHz
  • Kao centri aktivnosti određene su frekvencije 10489.850 and 10489.855 MHz.

Poruke treba da budu formatirane prema IARU protokolu za rad u međunarodnim vanrednim situacijama (IARU HF International Emergency Operating Procedure, https://www.iaru-r1.org/about-us/committees-and-working-groups/emcomm/emergency-operating-procedures/) i moraju biti upućene licenciranoj amaterskoj radio-stanici.

Poruke treba da budu kraće od 25 reči i ne smeju sadržati ništa što može izgledati kao stvarna poruka o vanrednoj situaciji da bi se izbegle zabune. Poruke mogu biti izveštaji o vremenskim prilikama na lokaciji stanice, broj operatora, zanimljivi podaci o stanici i slično.

Nema ograničenja u broju poruka koje mogu biti poslate ali svaka poruka mora imati jedinstven broj poruke.

Prijemne stanice

Stanice koje ne mogu da emituju preko QO-100, osim mogućnosti da slušaju aktivnosti direktno preko satelita imaće mogućnost i da slušaju preko SDR prijemnika na adresama https://eshail.batc.org.uk/nb/ i http://websdr.is0grb.it:8901/. Preporučujemo radio-amaterima da slušaju jer je aktivnost interesantna, a svakako i samim slušanjem mogu da nauče o proceduri rada u vanrednim situacijama.

17. februar 2022.

Peđa Supurović YT9TP

 

Pratite nas - FACEBOOK

Orden
Baner
ARDF 2020
Baner
IARU 25th Conf NS
Baner
Nikola Tesla
Baner
Anketa
Ocenite informativnost ovog sajta
 
Savez je organizovao
Baner
YU1SRS
Baner
Rad Saveza pomažu
Baner
Baner
Baner
Propagacije