YU1SRS Razno Razno Održana vežba rada preko satelita QO-100 u vanrednim situacijama u IARU R1
01 | 03 | 2024
Poslednje vesti

Savez radio-amatera Srbije zadržava sva prava na objavljene sadržaje. Dozvoljeno je citiranje i prenošenje sadržaja ali uz obavezno navođenje izvora i postavljanje aktivnog web linka ka strani na sajtu odakle je sadržaj preuzet.

Održana vežba rada preko satelita QO-100 u vanrednim situacijama u IARU R1
četvrtak, 17 mart 2022 12:57

IARU EMCOMM Grupa

Održana vežba rada preko satelita QO-100 u vanrednim situacijama u IARU R1

U okviru redovnih planiranih aktivnosti IARU EMCOMM grupe, 26. februara 2022. je održana vežba rada u vanrednim situacijama putem geostacionarnog satelita QO-100. Učestvovale su stanice iz 14 zemalja koje su razmenjivale kratke poruke testirajući ovaj način rada. Stanice iz naše zemlje ovog puta nisu učestvovale.

Ovo je prva u nizu aktivnosti koje će biti izvedene u toku godine u IARU Regionu 1, sa namerom da se isproba i uvežbava upotreba raznovrsnih načina komunikacije u vanrednim situacijama.

Namera je da se radio-amateri češće okupljaju u zajedničkim aktivnostima radi demonstriranja mogućnosti globalnog radio-amaterskog servisa i upoznavanja mogućnosti i sposobnosti učesnika.

Vežba rada preko satelita QO-100 je izvedena uspečno. Razmenjen je veliki broj poruka izmeću stanica učesnika, uz neizbežno učenje na sopstvenim greškama, savladavanej tehničkih i organizacionih problema. Vežbom je komunikaciono pokriven veliki prostor IARU Regiona 1, a mogućnost upotrebe satelita QO-100 se pokazala kao veoma značajna za primenu u vanrednim situacijama.

Sledeća vežba ove vrste je planirano da bude održana u oktobru ove godine.

Ovakve aktivnosti su značajne jer omogućvavaju radio-amaterima da se kroz praktičan rad upoznaju sa mežunarodnom procedurom rada u vanerdnim stiaucijama, upoznaju se sa drugima i vide kako su oni organizovani i razmeen iskustva. Takođe je to dobar način i da se testiraju tehničke mogućnosti i funkcionalnost sopstvene opreme. SO-100 nije zanimjliv sam za vanredne situacije. Kako je ovaj satelit geostacionaran i ima pokrivenost celog IARU Regiona 1, on je stalno dostupan a mogu se koristiti za sve vrste rada za razne mogućnosti primene.

https://www.iaru-r1.org/2022/successful-emergency-communications-exercise-on-qo-100/

3. mart 2022.
Peđa Supurović YT9TP

 

Pratite nas - FACEBOOK

Orden
Baner
ARDF 2020
Baner
IARU 25th Conf NS
Baner
Nikola Tesla
Baner
Anketa
Ocenite informativnost ovog sajta
 
Savez je organizovao
Baner
YU1SRS
Baner
Rad Saveza pomažu
Baner
Baner
Baner
Propagacije