YU1SRS Razno Razno UARU R1 EMCOMM вежба на КТ 21. маја SSB/CW
29 | 09 | 2023
Poslednje vesti

Savez radio-amatera Srbije zadržava sva prava na objavljene sadržaje. Dozvoljeno je citiranje i prenošenje sadržaja ali uz obavezno navođenje izvora i postavljanje aktivnog web linka ka strani na sajtu odakle je sadržaj preuzet.

UARU R1 EMCOMM вежба на КТ 21. маја SSB/CW
četvrtak, 19 maj 2022 21:54

ИАРУ Регион 1 у суботу, 21. маја 2022. од 14.00 до 16.00 UTC организује симулирани тест рада у ванредним ситуацијама.

Активност ће се одвијати на опсезима 40 и 17 метара.Ово је догађај са кратким роком обавештавања ради провере колико добро групе за хитне комуникације могу да поставе мреже са кућних или привремених локација.

Циљеви теста су:

 

  • повећање интересовања за комуникације у ванредним ситуацијама
  • провере колико су колико су употребљиве фреквенције намењене за ванредне ситуације у ИАРУ Региону 1.
  • створити праксу међународне комуникације у ванредним ситуацијама и
  • увежбавање преношења порука користећи SSB и CW врсте рада.

 

Ово није такмичење, то је вежба комуникације у ванредним ситуацијама да бисмо развили вештине које ће нам требати да обезбедимо међународну мрежу за ванредне ситуације.

Поруке се могу прослеђивати гласовним (SSB) или CW врстама рада. Контролне станице ће бити на пријему на централним фреквенцијама активности (+-QRM) 7110 kHz и 18160 kHz.

Станица из Србије које намеравају да учествују треба се да се пријаве преко свог ИАРУ Р1 националног координатора за комуникације у ванредним ситуацијама, Пеђе Супуровића YT9TP путем https://pedja.supurovic.net/yt9tp/kontakt-yt9tp/.

Учесници активности треба да упућују позив „CQ GLOBALSET“.

Свака станица која учествује ће слати поруке контролној према ИАРУ КТ међународној оперативној процедури за ванредне ситуације (http://www.iaru-r1.org/about-us/committees-and-working-groups/emcomm/emergency-operating-procedures/.

Процедура је преведена и на српски језик (https://www.iaru-r1.org/wp-content/uploads/2020/10/IARU-HF-Emergency-Communications-Procedure-With-Form-Serbian.pdf).

Процедура садржи и образац за поруке који се користи за вежбу. Станице треба да пренесу примљене поруке ка контролној станици за тај опсег или режим. У складу са прописима о лиценци, све поруке треба да буду упућене лиценцираном радио-аматеру који учествује у вежби. Поруке треба да буду мање од 25 речи и не смеју да садрже ништа што би неупућени слушалац могао грешком да разуме као поруку „стварне ванредне ситуације“.

Примери прихватљивих порука:

  • Временски извештај на локацији станице
  • Број доступних оператера
  • Занимљива чињеница о станици.

Не постоји ограничење у броју порука које се шаљу, али свака мора имати јединствени број поруке. Да бисте избегли сметње контролним станицама, употребљавајте фреквенције близу централних фреквенција активности у корацима од 5 kHz за контакте са другима. Да бисмо имали реалнију симулацију, ограничите снагу одашиљања током вежбе на 100 вати. Посебно смо заинтересовани за мобилне/преносне станице које раде на независном напајању.

CW врста рада се употребљава како би се повећала могућност да станице успостављају контакте у тешким условима. CW станице треба да раде у близини централних фреквенција активности где се SSB саобраћај не може чути. CW станице морају слати исти формат који се користи за гласовне поруке и не смеју прелазити брзину отпремања теелграфије од 15 речи у минуту. Од станица се очекује да дневнике порука (не и саме поруке) доставе на Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli . Оператори који нису раније учествовали у оваквим активностима или имају мало искуства рада у ванредним ситуацијама, треба да се правовремено упознају са ИАРУ КТ међународном оперативном процедуром за ванредне ситуације а за време одржавање активности да послушају како друге станице раде и наравно и сами се укључе у рад.

Више детаља о овој активности можете наћи на сајту https://www.iaru-r1.org/about-us/committees-and-working-groups/emcomm/exercises-tests-and-meetings/hf-ssb-cw-activity-period-21-may-2022/

13. maja 2022.
Пеђа YT9TP

 

Pratite nas - FACEBOOK

Orden
Baner
ARDF 2020
Baner
IARU 25th Conf NS
Baner
Nikola Tesla
Baner
Anketa
Ocenite informativnost ovog sajta
 
Savez je organizovao
Baner
YU1SRS
Baner
Rad Saveza pomažu
Baner
Baner
Baner
Propagacije