YU1SRS Česta pitanja Smetnje i ometanja
20 | 11 | 2019
Česta pitanja: Smetnje i ometanja
Ko je nadležan za sankcionisanje kršenja propisa?

Za sankcionisanje kršenja propisa su nadležni organi Republike Srbije. U prvom stepenu je to RATEL (Regulatorna agencija za elektronske komunikacije i poštanske usluge) a nakon nje i ostali organi.

Uloga Saveza radio-amatera Srbije je u tome što on ima svoju monitoring službu i obaveštava RATEL o primećenim kršenjima propisa i podnosi prijave protiv konkretnih počinioca.

 
Kako da reagujem na neuljudno ponašanje na frekvenciji?

Među radio-amaterimaila ljudi različitog nivoa vaspitanja. Iako nije dozvoljeno da se radio-amateri jedni drugima obraćaju na neuljudan način, to se dešava.

Ako ste u takvoj prilici da se neko vama obrati neuljudno ili čujete da se tako obrati drugome najvažnije je da ne pravite još veći problem. Bolje je da na takvo ponašanje ne reagujete uopšte nego da reagujete pogrešno.

Najvažnije je, ipak, da zabeližite to ponašanje, frekvenciju, datum i vreme kada ste tome prisustvovali i dobro je ako možete da napravite audio snimak, pogotovo ako se iz njega može identifikovati stanica koja je vršila takve emsijije. Od toga napravite prijavu u kojoj ćete navesti kada se to desilo, na kojoj frekvenciji i opisati situaciju i, ako vam je poznato, ko se ponašao nepropisno i pošaljite u Savez radio-amatera Srbije i u RATEL.

Možete pokušati da upozorite počionica da takvo ponašanje nije u redu i da ga zamolite da to ne radi. Ako to ne daje rezultate, prekinite dalju komunikaciju sa njim.

Svakako nemojte dozvoliti da budete izazvani tako da i vi počnete da se ponašate neuljudno, jer ako se tako ponašate onda i vi postajete deo problema i vi ćete takođe snositi odgovornost. Prilikom kažnjavanja se ne gleda ko je prvi počeo nego ko je sve radio to što ne sme da se radi.

 


Pratite nas - FACEBOOK

Orden
Baner
Nikola Tesla
Baner
Anketa
Ocenite informativnost ovog sajta
 
Savez je organizovao
Baner
YU1SRS
Baner
Rad Saveza pomažu
Baner
Baner
Baner
Propagacije